vrijdag 20 april 2012

Israël 'gelooft Amerika niet meer' en besluit na 23 mei over aanval op IranVicepremier en minister voor Strategische Zaken Moshe Ya'alon is de eerste Israëlische politicus die een datum heeft genoemd waarop er een besluit zal vallen over het al dan niet uitvoeren van een militaire aanval op de Iraanse nucleaire installaties. Die datum is 23 mei, de dag waarop de 5+1 machten in Bagdad gaan proberen om een definitief akkoord met Iran te sluiten over het nucleaire programma van het land. Zo'n akkoord is in de maak, aangezien de Amerikaanse president Obama zijn eis dat Iran al zijn installaties openstelt voor inspectie lijkt te hebben laten vallen.

In ruil voor deze enorme concessie die Obama achter de schermen aan Iran zou hebben gedaan zou Teheran akkoord zijn om te praten over het stopzetten van het verrijken van uranium tot 20%, het bevriezen van het nog verder verrijken van uranium in de ondergrondse faciliteit bij Qom en het exporteren van zijn voorraad hoog verrijkt uranium naar het buitenland, waar het geschikt zal worden gemaakt voor de productie van medische isotopen.

'Obama geeft Iran vrij baan'
Er is een goede kans dat Iran deze keer akkoord zal gaan omdat de internationale sancties dan eind juni zullen worden opgeheven, iets dat een harde eis van het land is. Bovendien is het land dan tevens definitief bevrijd van het toezicht van het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA), zodat er in het geheim gewoon doorgewerkt kan worden aan een kernbom.
In Washington wordt het in de maak zijnde akkoord alvast gevierd als een grote doorbraak die een oorlog zal voorkomen, maar in Israël -dat in het geheel niet in de onderhandelingen met Iran werd betrokken- kijkt men daar heel anders tegenaan. Analisten achten het uitgesloten dat premier Benyamin Netanyahu instemt met een onder deze voorwaarden gesloten akkoord, omdat het Iran vrij baan geeft om -niet langer gehinderd door toezicht en sancties- in volle vaart aan kernwapens te blijven werken, ook al heeft de Iraanse Opperleider Ayatollah Khamenei het 'een grote zonde' genoemd als zijn land dat daadwerkelijk zou doen.

Lees verder op Xandernieuws >

Geen opmerkingen:

Een reactie posten