donderdag 12 april 2012

Nieuwe chip weet precies waar je bent, buiten en binnenDe chip bereikt ongelofelijke precisie door informatie te verwerken van verschillende sensoren.

Broadcom heeft een chip voor smart phones uitgebracht die de locatie van de telefoon met ultra presicie kan waarnemen wellicht binnen enkele centimeters. Zowel verticaal als horizontaal, binnen en buiten.

De ongekende nauwkeurigheid van de Broadcom 4752 chip is het gevolg van de enorme breedte van sensoren waaruit het informatie kan verwerken. De chip kan signalen ontvangen van wereldwijde navigatiesatellieten, mobiele telefoon torens en Wi-Fi-hotspots, maar ook input van gyroscopen, accelerometers, stappentellers en hoogtemeters.

De verscheidenheid van locatiegegevens die beschikbaar zijn voor mobiele apparaten betekend dat in onze steeds meer “radio-frequentie-dichte” wereld, locatie gebaseerde services steeds meer verfijnt zal worden.

In theorie kan de nieuwe chip zelfs bepalen op welke etage van een gebouw je bent, dankzij de mogelijkheid om informatie te integreren van de atmosferische druk sensor op vele modellen van Android-telefoon. Het bedrijf denkt dat door deze “alomtegenwoordige navigatie” vaardigheid zich een nieuw soort van e-commerce kan ontwikkelen. Dit gebaseerd op het feit dat winkeliers dan zullen weten als u hun voordeur binnenloopt of u reclames kunnen aanbieden als ze weten wat u zoekt.

De integratie van nieuwe soorten locatiedata opent de mogelijkheid om binnen te navigeren, waar het GPS signaal zwak is of niet bestaand.

Broadcom is nu al de grootste leverancier van GPS-chips voor smart-phone makers. De nieuwe geïntegreerde schakeling is gebaseerd op sensoren die niet aanwezig zijn in elke nieuwe smart Phone, het zal dus niet in alle apparaten dezelfde prestaties leveren. De nieuwe chip heeft, net als sommige reeds bestaande, de mogelijkheid om driehoeksmetingen te doen door gebruik te maken van Wi-Fi hotspot. Broadcom houdt een database bij van deze hotspots, maar zegt dat de meeste klanten hun eigen houden.

Een bedrijf dat pioniert in de aanleg en onderhoud van dit soort Wi-Fi-hotspots databases is Skyhook Wireless. Skyhook CEO Ted Morgan is er sceptisch over dat Broadcom voor nauwkeurige indoor locatie kan aanhaken bij het softwaregebaseerde systeem van zijn bedrijf. “Broadcom praat over iets wat wij al 7 of 8 jaar aan het doen zijn, het blootleggen van alle uitdagingen.”zegt Morgan. Dat omvat batterij beheer en het catalogiseren van een nieuwe golf van mobiele W—Fi hotspots. “Broadcom heeft nooit een grote inzet gedaan.”Aldus Morgan.

Scott Pomerantz, vice president van de GPS-divisie van Broadcom brengt daar tegen in dat “de grote (mobiele) besturingssystemen al een strategie hebben bedacht door hun eigen W-F- databases te gaan creëren. Pomerantz mag geen namen noemen, maar een van de grootse klanten van Broadcom is Apple. Apple gebruikt voorheen Skyhook voor locatieservices in hun iPhone, maar nu gebruikt Apple een zelf gebouwd locatiesysteem.

Ten minste een van de kenmerken van de nieuwe GPS chip van Broadcom is volledig toekomst gercht en integreert data uit een bron die nog niet commercieel is ingezet: Bluetooth bakens. (Bluetooth is de draadloze standaard die wordt gebruikt voor communicatie op korte afstand in apparaten zoals draadloze toetsenborden en telefoon headsets.)

“Het gebruik van Bluetooth bakens zou in winkelcentra kunnen zijn.” Zegt Pomerantz. “Het zou een goede investering zijn voor een winkelcentrum om die bakens op te zetten. Plaats ze misschien om de 100 meter en dan opent zich de mogelijkheid voor de mensen die rondlopen om zeer nauwkeurige product informatie te krijgen.

“De dichtheid van deze sensoren geeft u een nog preciezere locatie,” zegt Charlie Abraham, vice president engineering bij Broadcom. “Het kan laten zien waar de bananen zijn in een winkel of zelfs op welke plank een bepaald merk zich bevind.

Bron: Technologyreview.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten