donderdag 19 april 2012

VS krijgt definitief passagiersdata EU-burgersGepubliceerd: Donderdag 19 april 2012
Auteur: René Schoemaker

De gegevens van reizigers die naar de Verenigde Staten vliegen worden voortaan vooraf doorgestuurd naar de Amerikaanse autoriteiten. Het Europees Parlement heeft daar in meerderheid voor gestemd.

Het zogeheten EU-US Passenger Name Record (PNR) is door tweederde van het Europees Parlement goedgekeurd. Dit ondanks een negatief advies van rapporteur Sophie in 't Veld (D66). Zij nam na de stemming vanmiddag in het Europarlement met kracht afstand van dit besluit.
Zij vindt het "teleurstellend" dat na negen jaar van onderhandelen met "onze naaste vrienden en bondgenoten, de VS, we alleen maar een overeenkomst hebben gekregen die maar kan steunen op een terughoudende steun van een verdeeld parlement." In 't Veld kreeg na haar woorden een flinke ovatie van haar collega's.

Niet naar Hof van Justitie

De Europese goedkeuring is ervan gekomen ondanks een motie ondersteund door D66 en GroenLinks. Die partijen wilden het akkoord met de Verenigde Staten eerst laten beoordelen door het Europese Hof van Justitie. Dat hoogste rechtsorgaan moest de overdracht van passagiersgegevens toetsen aan de Europese burgerrechten. Deze motie heeft het niet gehaald.
De Verenigde Staten krijgen nu via het PNR-akkoord de data van bezoekende EU-burgers. De Amerikaanse autoriteiten mogen deze informatie vijf jaar bewaren in een raadpleegbare database. Na de eerste zes maanden moet alle informatie die gelinkt is aan een identificeerbare burger, geanonimiseerd worden. Dat betekent in de praktijk dat data zoals de naam van de passagier en zijn contactinformatie gecodeerd worden.

Verder lezen op Webwereld >

Geen opmerkingen:

Een reactie posten