woensdag 22 januari 2014

EU en VS schorten aantal sancties tegen Iran op, zal Israel aanvallen?

De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten een aantal sancties tegen Iran op. Het besluit vormt een reactie op het terugschroeven van het atoomprogramma door Iran.

Iran is sinds vandaag gestopt met het verrijken van uranium met meer dan vijf procent. Dat betekent dat het land nu alleen nog maar uranium verrijkt op een niveau dat hoog genoeg is voor energieopwekking, maar te laag om er een kernwapen mee te maken. De voorraad uranium die al tot 20 procent is verrijkt, wordt bovendien geneutraliseerd.

Eerder op maandag beloofde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Iran niet een kernmacht te laten worden, met de waarschuwing dat een interim-overeenkomst geen invloed zou hebben op de intentie van de islamitische staat is om Israël te vernietigen.

"De interim-overeenkomst die vandaag in werking trad, voorkomt niet het voornemen van Iran om kernwapens te ontwikkelen," verklaarde Netanyahu op de Knesset plenum. "Deze doelstelling is nog steeds voor ons."

Netanyahu heeft er deze week alles aangedaan om de overeenkomst te voorkomen. De optie om Iran preventief aan te vallen blijft open volgens een hint van de Vice Minister van Defensie Danny Danon. Zonder de goedkeuring van Amerika zoals Israel eerder heeft gedaan in Irak en Syrië.

Bronnen: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176523#.Ut6xZmTTnGJ
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176479

Zie ook:
- “We bluffen niet.” Israel klaar om Iran alleen aan te vallen, zegt nationale veiligheid adviseur van Netanyahu - 22-11-13
- De toekomst van Jeruzalem - 17-1-14
meer >

Geen opmerkingen:

Een reactie posten