woensdag 15 januari 2014

Heerlijke Nieuwe Wereld: China kloont op industriele schaal

Je hoort de kreten van de varkens lang voor je een reeks lange gebouwen hebt bereikt in de glooiende heuvels van Zuid China.

Voedertijd zorgt voor waanzin als de dieren tegen het hekwerk rond hun pens drukken. Maar dit is geen normale boerderij.

Gerund door een snelgroeiend bedrijf met de naam BGI is deze faciliteit uitgegroeid tot 's werelds grootste centrum voor het klonen van varkens.

De technologie is niet bijzonder nieuw - maar wat nieuw is is de toepassing op industriële schaal.

De eerste loods bevat 90 dieren in twee lange rijen. Ze zien het volkomen normaal uit zoals men zou verwachten, maar elk van hen is drager van gekloonde embryo's. Veel zijn zelf klonen.

Wang Jun chef uitvoerende, BGI,
Tot mijn verbazing worden we meegenomen om te laten zien hoe het proces in zijn werk gaat. Een kamer er naast is ingericht als operatiekamer en er ligt een zeug onder narcose, liggend op haar rug op de operatietafel. Een zuurstofmasker is aangebracht over haar snuit en ze ademt rustig. Blauwe plastic zakken bedekken haar poten.

Twee technici hebben glasvezelsondes ingebracht om de baarmoeder van de zeug te lokaliseren. Een derde haalt een kleine reageerbuis uit de koelkast: dit zijn de blastocyten, een vroeg stadium van embryo's bereid in een lab. In een moment zullen ze worden ingeplant.

De kamer is niet voorzien van airconditioning en is ook niet bijzonder schoon. Vliegen zwermen rond de kop van het varken.

Mijn eerste gedacht is dat de operatie wordt uitgevoerd met een air van totale routine. Zelfs de aanwezigheid van een buitenlandse tv-ploeg lijkt weinig verschil te maken. Het dier is comfortabel maar er is geen gevoel voor hoe wij zouden reageren laat staan wat dierrechten activisten van dit alles zouden maken.

Ik controleer de cijfers: Het team kan twee implantaties doen per dag. Het slagingspercentage is ongeveer 70-80%

De schemering valt terwijl we een anders loods krijgen te zien waar pasgeboren biggen liggen dicht bij hun moeder te zogen. Warmtelampen houden de kamer warm. Sommige dieren zijn klonen van klonen. De meesten zijn genetisch gemodificeerd.

Het doel van het werk is om de varkens te gebruiken om medicijnen te testen. Omdat ze genetisch zo vergelijkbaar zijn aan mensen kunnen varkens dienen als nuttige modellen. Door hun genen te modificeren kan men hun eigenschappen geven wat kan helpen in dat proces.

Bij een partij van bijzonder kleine varkens is een groei gen verwijderd. Ze zijn gestopt met groeien op een bepaalde leeftijd. Bij anderen is aan hun DNA gesleuteld om te proberen ze meer vatbaar te maken voor Alzheimer.

Terug in het hoofdkwartier van het bedrijf. Een rij technici hangt over microscopen. Dit is een BGI innovatie: het vervangen van dure machines door mensen. Het wordt handmatige kloning genoemd en is ontworpen om alles sneller en gemakkelijker te maken.

De wetenschapper die de leiding heeft, Dr Yatao Du, legt de techniek uit op een manier die me de rillingen geeft.

"We kunnen klonen op zeer grote schaal," ze verteld me, 30-50 mensen kunnen samen een kloning fabriek vormen."

Een kloonfabriek - een ongelooflijk begrip rechtstreeks geleend van de science fiction. Maar hier in Shenzhen, in een oude schoenenfabriek creëert de opkomende macht een nieuwe industrie.

De schaal van ambitie is onthutsend. BGI is niet alleen werelds grootste centrum voor het klonen van varkens en is ook het grootste centrum voor gen-squencing (genen lezen)

In naburige gebouwen staan rijen gen-sequencers - machines ter grote van koelkasten die 24 uur per dag de code van het leven kraken.

Om de omvang van de operatie te illustreren, het grootste gen-sequencing centrum van Europa is het Wellcome Trust Sanger Institute nabij Cambridge. Het heeft 30 machines. BGI heeft er 156 en heeft zelfs een Amerikaans bedrijf gekocht dat ze maakt.

BGI uitvoerder Wang Jun verteld hoe ze de technologie nodig hebben om nog snellere en goedkopere manieren om genen te lezen kunnen ontwikkelen.

Nogmaals een schaalvergelijking: een recent gelanceerd Brits project streeft naar 10.000 menselijke genoom sequenties. BGI heeft de ambitie om de genomen van een miljoen mensen, een miljoen dieren en een miljoen planten te lezen.

Wang Jun wil graag benadrukken dat al dit werk relevant moet zijn voor gewone mensen door betere gezondheidszorg of lekkerder eten. De BGI kantine wordt gebruik als een testbed voor een aantal produkten uit de labs: alles van zeebaars van tweemaal de gewone grote tot varkens en yoghurt.

I vraag Wang Jun hoe hij kiest om de genen te lezen. Na de schok van het horen van de term "kloning fabriek", komt er een nieuwe bom:

"Als het goed smaakt moet je het uitzoeken," verteld hij me. "Je moet weten welke genen er in die soort zitten."

Soorten die goed smaken is een criteria. Een andere die hij noemt is die van industrieel gebruik - het verhogen van opbrengsten, of voordelen of gezondheidszorg.

"Een derde categorie is als het er schatting uitziet - alles wat er leuk uitziet: panda, ijsbeer, pinguïn daar zou je de genen van moeten uitzoeken - Het is als het digitaliseren van alle prachtige soorten," legt hij uit.

Ik vraag me af hoe het voelt om zulke macht te verwerven in het controleren van de natuur maar direct spreekt hij me tegen.

 "Nee, we volgen de natuur - er zijn veel mensen die sterven van de honger en eiwit tekorten daarom moeten we nadenken over manieren er daar mee om te gaan. Bijvoorbeeld het verkennen van rijst als een soort" werpt de BGI chef tegen.

China is op een traject dat zal leiden tot de opkomst van een wetenschappelijke reus: ze hebben een robot auto op de maan, ze hebben de eer om de snelste computer ter wereld in bezit te hebben en BGI biedt een glimp van wat de industrie kan betekenen in de toekomst voor de biologie.

Bron: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25576718

De volheid van de tijd

Zou Paulus deze ontwikkeling misschien zien als "de volheid van de tijd".

Romeinen 11:25-26

25 Want, broeders, opdat gij niet eigenwijs zoudt zijn, wil ik u niet onkundig laten van dit geheimenis: een gedeeltelijke verharding is over Israël gekomen, totdat de volheid der heidenen binnengaat, 26 en aldus zal gans Israël behouden worden, gelijk geschreven staat:

Want verder dan dit kan het eigenlijk niet gaan. Er is niet veel fantasie voor nodig om na te gaan waar deze ontwikkeling uiteindelijk toe leid. Mensen zullen geen mensen meer zijn en satan heeft zijn doel bereikt, hij heeft de mensheid "uitgeroeid".

Het lichaam van een mens is de tempel van God en de anti christ zal een gruwel oprichten en in de tempel zetten. Zal hij zelf  een genetisch gemodificeerde "gruwel" zijn of zal de gruwel toch iets aners zijn.

Ik moet bij een gruwel vaak denken aan de wezens van voor de tijd van Noach. Waren dat soms genetische gedrochten? Mengsels van verschillende wezens, half mens, half engel of half dier.

Daniël 11:31
31 Dan zullen strijdmachten door hem op de been gebracht worden; zij zullen het heiligdom, de vesting, ontheiligen, het dagelijks offer doen ophouden en een gruwel oprichten, die verwoesting brengt.

Daniël 12:11
11 En van de tijd af dat het dagelijks offer wordt gestaakt en een gruwel wordt opgericht, die verwoesting brengt, zijn het duizend tweehonderd en negentig dagen;

Matteüs 24:15
15 Wanneer gij dan de gruwel der verwoesting, waarvan door de profeet Daniël gesproken is, op de heilige plaats ziet staan – wie het leest, geve er acht op – laten dan wie in Judea zijn, 16 vluchten naar de bergen.

zie ook:
- De komst van genetisch gemanipuleerde monsters - 23-8-13
- Genetisch Armageddon met Steve Quayle - 20-8-13
- Evolutie en de eindtijd alian misleiding - 20-6-12
meer >

Geen opmerkingen:

Een reactie posten