zaterdag 1 februari 2014

Iran kan nu kernwapens bouwen en afleveren volgens rapport US

Teheran heeft de capaciteit om een kernbom te produceren als het dat wenst. Dit verklaarde het hoofd van de inlichtingendienst James Clapper voor de Senaat. Maar het zou worden gedetecteerd als het probeert dat te doen. 

Iran heeft nu al de technische infrastructuur om nucleaire wapens te produceren zou het de politieke keus maken om dat te doen. Dit schreef James Clapper directeur van de nationale inlichtingendienst in een rapport aan een inlichtingen comité van de Senaat woensdag. Maar, voegde hij er aan toe, het kan niet doorbreken naar een bom zonder ontdekt te worden. 

In de "US Intelligence Worldwide Threat Assessment” rapporteerde Clapper aan het Select Committee on Intelligence van de Senaat dat Teheran onlangs aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in zijn nucleaire programma tot het punt dat het kernwapens kan produceren en afschieten zouden ze de intentie hebben.

"Teheran heeft technische vooruitgang geboekt op een aantal gebieden - waaronder uraniumverrijking, kernreactoren, en ballistische raketten - waaruit ze zou kunnen kiezen als ze beslissen om raket-leverbare kernwapens te bouwen," schreef Clapper. "Deze technische ontwikkelingen versterken onze inschatting dat Iran de wetenschappelijke, technische en industriële capaciteit heeft om uiteindelijk kernwapens te produceren. Dit maakt de politieke wil om dat te doen de centrale vraag.

Volgens het rapport heeft Iran alleen al in het afgelopen jaar hun centrifuge ontwerpen verbeterd, het aantal centrifuges verhoogd en vergaarde een grotere hoeveelheid laag-verrijkt uranium hexafluoride. Deze ontwikkelingen hebben Iran in een betere positie geplaatst om wapen-gereed uranium te produceren.

"Ondanks deze vooruitgang, beoordelen wij dat Iran niet in staat is gewaarborgd materiaal te maken en genoeg WGU [kernwapens geschikt uranium] te produceren voor een wapen voor een dergelijke activiteit zou worden ontdekt," schreef hij.

Hij zei dat de toegenomen toezicht en andere “transparantie” waarmee Iran onder de nieuwe interim-overeenkomst die bereikt werd met de wereldmachten in Geneva in november en afgerond vorige week, heeft ingestemd, een vroege waarschuwing van een doorbraak naar de bom kan leveren. Mocht Iran met deze overeenkomst samenwerken, de verrijking stoppen, en “zorg voor transparantie” dan “zal deze transparantie een vroege waarschuwing leveren van een uitbraak door het gebruik van deze voorzieningen.”

Clapper vertelde de commissie van de Senaat dat de tussentijdse overeenkomst een impact zal hebben op de vooruitgang van het nucleaire wapen programma van Iran en “het raakt het belangrijkste namelijk de hoeveelheid 20 procent verijkt uranium van Iran.

Iran heeft ook hard gewerkt om het programma van de Arak zwaar water faciliteit te ontwikkelen, schreef Clapper. Hun ballistische raketten, merkte hij op, waarvan Iran de grootste inventaris in het Midden-Oosten heeft, kunnen ook WMD afleveren. En hun ruimtevaart programma geeft ze de middelen om lange-afstandraketten te ontwikkelen, met inbegrip van intercontinentale ballistische raketten.

De directeur van de nationale inlichtingen dienst herhaalde dat het opleggen van bijkomende sancties tegen Iran “contraproductief” zou zijn en “de tussentijdse overeenkomst in gevaar zal brengen.” Hij adviseerde dat bijkomende sancties tegen de Islamitische republiek in reserve moeten worden gehouden.

Het rapport werd uitgebracht een dag nadat Premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat de interim nucleaire overeenkomst het nucleaire programma van de Islamitische republiek alleen maar met 6 weken vertraagd.
http://www.timesofisrael.com/netanyahu-under-interim-deal-iran-6-weeks-away-from-bomb/

“Deze overeenkomst vertraagd Iran maar zes weken – meer niet – volgens onze inschattingen, in relatie met vorige posities, de test om Iran de mogelijkheid om nucleaire wapens te ontzeggen zal en blijft de permanente overeenkomst, zal zo’n overeenkomst inderdaad mogelijk zijn”, zei Netanyahu tijdens een conferentie van het instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv.

Woensdag beschuldigde de minister van Buitenlandse zaken Mohammed Javad Zarif de regering Obama er van de termen van het interim nucleaire akkoord misleidend te interpreteren. “we zijn niet overeengekomen iets te ontmantelen,” vertelde Zarif CNN.

Zarif herhaalde dat “we ontmantelen geen centrifuge, we ontmantelen geen enkel apparaat, we produceren simpel weg geen verrijkt uranium over 5%.

De overeenkomst van zes maanden bevriest sleutel aspecten van het nucleaire programma van Iran, terwijl het toestaat gelimiteerde verrijking voort te zetten, in ruil voor een beetje verlichting van sommige economische sancties. Het ging in werking op 20 januari.

De volgende ronde van de internationale nucleaire onderhandelingen met Iran wordt verwacht te worden gehouden in New York volgende maand, volgens de ambtenaren die betrokken zijn bij de planning.

Israel heeft gedreigd Iran aan te vallen als het niet zijn streven voor militaire nucleaire capaciteit los laat.

De woordvoerder van Iran’s Atoom Energie Organisatie zei dat de nucleaire inspecteurs van de UN dinsdag in Teheran arriveerden om de uranium mijn Gachin van Iran voor de eerste keer in meerdere jaren te bezoeken.

Bron met video: http://www.timesofisrael.com/iran-now-has-nuclear-breakout-capability-us-intel-reports/

Zie ook:
- EU en VS schorten aantal sancties tegen Iran op, zal Israel aanvallen? - 22-1-14
meer >

Geen opmerkingen:

Een reactie posten