dinsdag 24 juni 2014

UK verbiedt onderwijzen van creationisme theorie in de vrije scholen

Vrije scholen in de UK zijn nu uitgesloten van de mogelijkheid om creationisme te onderwijzen als een alternatief voor evolutie. De theorie wordt geconfronteerd met stijgende oppositie in het Verenigd Koninkrijk. In tegenstelling tot de VS waar particuliere scholen die het creationisme verdedigen miljoenen dollars aan belastinggeld ontvangen.

Volgens documenten van de overheid zijn scholen die de leer onderwijzen als een feit, in strijd met de financieringsovereenkomst met de staat.

Als deel van “breed en gebalanceerde” educatie is het Britse scholen niet langer toegestaan om creationisme te onderwijzen alsof het een feit is. In de toekomst zal het onderwijs van creationisme worden beperkt tot religieuze onderwijslessen, zolang als het niet wordt gepresenteerd als een gevestigd alternatief voor gevestigde wetenschappelijke theorie.

De regering heeft een nieuwe reeks richtlijnen gepubliceerd om de praktijk in de academies en vrije scholen te beteugelen.

De partijen erkennen voorts dat de verplichting op elke academie en vrije school om een breed en evenwichtig curriculum te bieden, in ieder geval voorkomt het onderwijzen van creationisme als bewijs onderbouwde theorie in elke academie of vrije school,” volgens de documenten.

Academies en vrije scholen worden gefinancieerd door de staat maar hebben meer vrijheid dan andere onderwijsinstellingen omdat zij niet verplicht zijn het nationale leerplan te volgen en ze worden niet gecontroleerd door gekozen lokale autoriteiten. Er zijn ongeveer 174 vrije scholen die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 1 procent van de scholen.

Vrije scholen werden aanvankelijk opgericht in 2011 en werden verdedigd door de conservatief-liberaal-democratische coalitieregering als een manier om innovatie te stimuleren buiten de beperkingen van de staat. Het werd echter onthuld door The Guardian in 2012 dat drie vrije scholen met creationistisch beleid waren goedgekeurd en zouden worden geopend door minister van onderwijs Michael Gove.

Sindsdien dringen seculiere activisten aan bij de overheid om strengere regels in te voeren om het onderwijs van creationisme te verbieden als alternatief voor het Darwinisme.

In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk, de theorie van het creationisme is veel meer verspreid in de VS, waar miljoenen dollars aan belastinggeld wordt geschonken aan particuliere scholen die de theorie te leren. Ook in de staten Tennessee en Louisiana wordt creationisme en intelligent design op legitieme wijze onderwezen in openbare scholen.

Uit een Gallup-enquête van vorige maand is gebleken dat de meerderheid van de Amerikanen er de voorkeur aan geeft om te geloven dat de mensheid werd geschapen door de Almachtige, of geleid door God in haar evolutie. Slechts 19 procent gelooft dat de mens geëvolueerd van een meer primitieve vorm van leven, zonder enige hulp van een hoger wezen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten