donderdag 28 augustus 2014

Persconferentie Netanyahu: Hamas is 'zwaar getroffen', won enkele concessies in wapenstilstand

In de eerste reactie voor Israëlische volk na het Gaza conflict verweerde Premier Benjamin Netanyahu zich tegen de groeiende kritiek van de behandeling van 50-daagse operatie en waarschuwde dat Israël verdere raketaanvallen 'zal niet tolereren'.

Hamas is "zwaar getroffen" tijdens de 50-daagse Operatie Beschermende Rand, en won enkele aanwinsten in de staakt het vuren overeenkomst die de operatie dinsdag tot een einde bracht op, zei premier Benjamin Netanyahu woensdag.

Netanyahu, vergezeld door minister van Defensie Moshe Ya'alon en IDF stafchef Benny Gantz, sprak direct tot het Israëlische volk voor het eerst sinds de door Egypte bemiddelde wapenstilstand van kracht werd. De wapenstilstand eindigde de zeven weken van de gevechten in Gaza en het bijna voortdurende raket vuur op Israëlische gemeenschappen.

De opmerkingen werden uitgezonden op prime time, als veel Israëli's kijken naar het op televisie uitgezonden nieuws.

De minister-president kwam onder toenemende kritiek door leden van zijn eigen kabinet over zijn behandeling van het conflict, en voor de wijze waarop de wapenstilstand was overeengekomen zonder ministeriële stemming.

Zowel hard-liners in zijn regeringscoalitie als bewoners van het door raketten getekende zuiden van Israël noemden de oorlog een mislukking omdat het niet de raketaanvallen van Hamas stopte of de groep uit de macht zette.

"Hamas is zwaar getroffen", zei Netanyahu, eraan toevoegend dat Israël "niet akkoord ging met de eisen van Hamas" onder het Egyptische bemiddelde staakt-het-vuren overeenkomst.

De dubbelzinnige wapenstilstand zorgt voor een onmiddellijke stopzetting van de gevechten en beloofde een versoepeling van de Israëlische blokkade van Gaza door het toestaan van humanitaire hulp en de bouwmaterialen die nodig zijn voor de wederopbouw van het gebied. Alle goederen gaan naar binnen onder internationaal toezicht.

Maar belangrijke eisen van Hamas komen alleen aan de orde in een toekomstige ronde van besprekingen die volgende maand in Caïro worden verwacht. Hamas wil een einde maken aan de blokkade, met inbegrip van de heropening van zee- en de luchthaven van Gaza. Het wil ook dat Egypte de grensovergang Rafah heropend, de belangrijkste toegangspoort tot de buitenwereld van het gebied. Israël, ondertussen, wil Hamas ontwapend hebben.

Netanyahu zei dat Israël geen enkele verdere raketaanvallen zal accepteren. Als de aanvallen doorgaan zal Israël met nog meer kracht reageren.

"We zullen zelfs geen klein beetje raketaanval tolereren, op geen elk deel van Israël. We zullen zelfs nog krachtiger reageren dan voorheen," zei hij.

Israël voerde duizenden luchtaanvallen en andere aanvallen op Hamas doelen uit in de oorlog. Meer dan 2.000 Palestijnen werden gedood, het merendeel burgers, volgens de VN en Palestijnse figuren. Aan de Israëlische kant, werden 70 mensen gedood, de meeste van hen soldaten.

Israël zegt dat Hamas verantwoordelijk is voor het grote dodental van Palestijnse burgers, opmerkend dat de militanten aanvallen uitvoerde vanuit woonwijken en vaak gebruik maakte van appartementsgebouwen, moskeeën of scholen voor dekking. De Israëlische aanvallen vernietigde of beschadigde duizenden gebouwen, waardoor er naar schatting 100.000 mensen dakloos werden.

Ondanks de zware schade, claimde ook Hamas de overwinning door te zeggen dat de Israëlische aanval niet hun raket en mortiervuur heeft gestopt. Ze pochten dat ze duizenden Israëli’s, die wonen in grensgemeenten, dwongen om hun huizen te verlaten, en dat zij controleren wanneer de mensen naar huis kunnen komen.

In Gaza verzamelden zich gemaskerde militanten op het puin van verwoeste huizen in de buurt Saja'iyya, de plaats van enkele van de zwaarste gevechten, om de overwinning te verklaren. De mannen toonden zware machinegeweren, mortiergranaten, raketten en anti-tank raketten. Honderden bewoners verzamelden zich rond de militanten om foto's met hen en hun wapens te nemen.

Abu Obeida, een woordvoerder van de militaire vleugel van Hamas, stond boven een Israëlische vlag terwijl hij de menigte toesprak.

"Gaza behaalde de overwinning, want het heeft gedaan wat grote legers niet kunnen doen. Het dwong de vijand zich terug te trekken," zei hij. "We moeten weten dat er geen stem is luider dan de stem van het verzet."
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten