maandag 20 oktober 2014

Gaat de VN-Veiligheidsraad in 2015 Palestina erkennen?

De aanstaande veranderingen in de VN-Veiligheidsraad zullen naar verwachting zeer nadelig zijn voor Israël, dat niet langer automatisch kan rekenen op Amerikaanse bescherming. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zal zijn kans grijpen om zonder dat er een akkoord is bereikt met Israël erkenning voor een onafhankelijk Palestina te krijgen, waarna Israël vermoedelijk in 2016 door de VN gedwongen zal worden zich volledig terug te trekken achter de ‘grenzen’ van 1967, inclusief het opgeven van Oost Jeruzalem.

De Palestijnen hebben tot nu toe de status van ‘waarnemer’ in de VN en zullen pas volledig lid kunnen worden als de VN-Veiligheidsraad hiermee instemt. Tot nu toe hebben de Verenigde Staten dit als permanent lid met vetorecht tegengehouden, maar zeker met het oog op Obama’s laatste twee jaren en zijn eerdere belofte om nog tijdens zijn presidentschap de Palestijnen een eigen staat te geven, is die Amerikaanse bescherming van Israël vanaf 2015 bepaald geen zekerheid meer.

Israël wacht ‘diplomatieke storm’
‘In januari (2015) komt er een diplomatieke storm aan,’ verklaarde een Israëlische official. Wat meespeelt zijn de resultaten van de tussentijdse verkiezingen die over 2 weken in de VS worden gehouden. De meeste peilingen laten zien dat de Democraten hun meerderheid in de Senaat zullen kwijtraken. De kans is groot dat ze zich daarna ‘bevrijd’ voelen van verplichtingen, en keihard terugslaan tegen de Israëlische premier Benyamin Netanyahu, die er nooit een geheim van heeft gemaakt geen fan te zijn van de regering Obama.

Zodra de Palestijnen een verzoek indienen om volwaardig lid van de VN te worden, dan staan de zaken er in de nieuwe VN-Veiligheidsraad zo voor:

Permanente leden:

* Verenigde Staten – zal bezwaar aantekenen;
* Rusland – zal het Palestijnse verzoek steunen (2), niet zozeer om Israël dwars te zitten, maar wel Amerika;
* China – zal het Palestijnse verzoek steunen, om dezelfde reden als Rusland;
* Groot Brittannië – moet nog beslissen, maar het parlement heeft afgelopen week al wel symbolisch ingestemd met de erkenning van Palestina (3), nadat Zweden onlangs het eerste Europese land was dat formeel Palestina erkende (5).
* Frankrijk – moet nog beslissen, maar zal zeker geen veto uitspreken en is in principe voor erkenning van Palestina, maar onder voorwaarden (4).

Niet-permanente leden:

* Chili – zal het Palestijnse verzoek steunen. Bijna heel Zuid Amerika is (extreem-)links en stemt vrijwel altijd automatisch met het moslimblok mee tegen Israël.
* Litouwen – zal waarschijnlijk tegen stemmen.
* Jordanië – zal het Palestijnse verzoek steunen.
* Tsjaad – zal het Palestijnse verzoek steunen.
* Nigeria – moet nog beslissen.

De nieuwe niet-permanente leden:

* Nieuw Zeeland – moet nog beslissen.
* Spanje – moet nog beslissen, maar neigt naar steun voor de Palestijnen.
* Angola – moet nog beslissen.
* Maleisië – zal het Palestijnse verzoek steunen.
* Venezuela – zal het Palestijnse verzoek steunen.

Om een resolutie aangenomen te krijgen moeten 9 van de 15 leden van de Veiligheidsraad ermee instemmen. Gebeurt dat, dan nog heeft een van de 5 permanente leden het recht om een veto uit te spreken.

Tot nu toe werd Israël beschermd door het Amerikaanse veto en door het ontbreken van een meerderheid in de Veiligheidsraad. Dat laatste gegeven zorgde ervoor dat de VS onder Obama nauwelijks gebruik hoefde te maken van het vetorecht.

Palestijnen krijgen meerderheid achter zich
Die situatie is nu veranderd. In de nieuwe samenstelling is Israël twee vrienden kwijtgeraakt, te weten Australië en Rwanda. Daar zijn twee anti-Israël landen, Venezuela en Maleisië, voor in de plaats gekomen. Het had nog slechter gekund als kandidaat lidstaat Turkije ook tot de Raad zou zijn gekozen, maar tot ieders verrassing verloren de Turken in de stemming van Spanje.

Het ziet er echter naar uit dat de Palestijnen volgend jaar inderdaad een meerderheid van de Veiligheidsraad achter zich zullen krijgen. Dat betekent dat alleen een Amerikaans veto een Palestijnse staat in Judea en Samaria, en een gedwongen terugtrekking achter de ‘Auschwitz’ grenzen –in Israël zo genoemd omdat deze grenzen onverdedigbaar zijn- nog kan voorkomen.

Amerika en Europa zullen nieuwe concessies van Israël eisen
De VS zal het uitspreken van een veto willen vermijden, en proberen de andere leden onder druk te zetten akkoord te gaan met alternatieven, zoals een zoveelste nieuwe ronde vredesonderhandelingen. De Europeanen gaan waarschijnlijk op zoek naar een compromis – geen directe erkenning van Palestina, maar wel Israël dwingen om in te stemmen met de terugtrekking van de Westelijke Jordaanoever en uit Oost Jeruzalem, dat de hoofdstad van de nieuwe Palestijnse staat moet worden.

VN gaat Judenreine Palestijnse staat mogelijk maken
Eenmaal geaccepteerd als volwaardig VN-lid, zal de Palestijnse leider Mahmoud Abbas niet lang wachten om zich tot het Internationale Strafhof in Den Haag te wenden om ook via deze weg de Joodse staat onder druk te zetten en te delegitimeren, zodat er op de Westbank een ‘Judenreine’ islamitische staat kan worden opgericht.

De veranderingen in de VN voorspellen niet veel goeds voor Israël, dat overigens al van meet af aan als enige land ter wereld werd gediscrimineerd door uit te sluiten dat het ooit lid van de VN-Veiligheidsraad kan worden. Dat komt door het machtige Arabische-islamitische blok, dat samen met de linkse staten in de Algemene Vergadering een meerderheid heeft die ongeacht het onderwerp altijd automatisch tegen de Joodse staat stemt.

Zo kan het dat landen die extreem laag scoren op het gebied van mensenrechten, zoals Saudi Arabië, Pakistan, Afghanistan en Soedan, wel in de Veiligheidsraad kunnen komen, en Israël, het enige democratisch bestuurde land in het Midden Oosten, nooit. Het is dus niet verwonderlijk dat de VN door veel Israëliërs wordt beschouwd als een bevooroordeelde antisemitische, pro-islamitische organisatie, die enkel uit is op de vernietiging van de Joodse staat.

(1) Ynet News
(2) Arutz 7
(3) Arutz 7
(4) Arutz 7
(5) Arutz 7

Bron: http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/10/VN-Veiligheidsraad-gaat-in-2015-Palestina-erkennen

Dit zou wel eens een omslagpunt kunnen betekenen. Ook voor Amerika. Als zij hun bescherming van Israel afhalen en Israel in de steek laten ,zal dat als een boemerang keihard op hun hoofd terugkomen. Dat zal de reden zijn geloof ik dat Amerika volledig zal instorten.
zie ook: http://eindtijd-update.blogspot.nl/p/dossier-israel.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten