donderdag 30 oktober 2014

Netanyahu beschreven als kippen”s…” door Amerikaanse official (sfeer verslechterd)

(De sfeer tussen Israel en Amerika verslechterd. Dit is belangrijk in het licht van de komende gebeurtenissen o.a. de aanval van Israel op Iran. Maak je geen illusies. Netanyahu is geen lafaard. Als het niet anders kan, zal Israel Iran zeker aanvallen! Dan maar zonder hulp van Amerika. Maar het is geloof ik niet die dat moment bepaald maar God. En God heeft geduld.)

Terwijl de spanningen over de bouw voort te zetten, citeert journalist Jeffrey Goldberg Amerikaanse functionarissen die een verbale tirade tegen PM Netanyahu lanceerden.

Trekt Washington de handschoenen uit als het gaat om Israël? Te midden van de recente spanningen in de relaties tussen de VS en Israël citeerde journalist Jeffrey Goldberg van The Atlantic op dinsdag niet nader genoemde functionarissen in Washington die een verbale tirade tegen premier Binyamin Netanyahu lanceerden.

"Het probleem met Bibi is, is dat hij kippen”…," is“vertelde de senior ambtenaar van de Obama administratie Goldberg. Hij refereerde naar Netanyahu als "de buitenlandse leider die het Witte Huis en het State Department de meest lijkt te frustreren."

"In de loop der jaren, hebben ambtenaren van de Obama administratie Netanyahu mij beschreven als recalcitrant, bijziend, reactionair, stomp, bulderende, pompeus, en 'Aspergery,' 'schreef Goldberg, die als dicht bij president Barack Obama beschouwd wordt.

"Maar ik had Netanyahu nog niet eerder omschreven gehoord als 'kippen”…” 'Ik dacht dat ik de implicatie van deze beschrijving waardeerde, maar het blijkt dat ik er niet een volledig begrip van had. Van tijd tot tijd, hebben de huidige en voormalige regeringsfunctionarissen Netanyahu beschreven als een nationale leider die doet alsof hij burgemeester van Jeruzalem is, dat wil zeggen, een no-vision kleine-timer die zich vooral zorgen over het behagen van de harde kern van zijn politieke kiesdistrict ", schreef Goldberg.

Dezelfde ambtenaar, zei Goldberg, vertelde hem dat "het goede van Netanyahu is dat hij bang is om oorlogen te starten. Het slechte ding van hem is dat hij niet alles doet om een akkoord te bereiken met de Palestijnen of de soennitische Arabische staten. Het enige waar hij is geïnteresseerd in is, is om zichzelf te beschermen tegen een politieke nederlaag. Hij is niet [Yitzhak] Rabin, hij is niet [Ariel] Sharon, hij is zeker geen [Menachem] Begin. Hij heeft geen lef. "
 
Een andere ambtenaar die geciteerd werd door Goldberg zei dat Netanyahu ook een "lafaard" is over de kwestie van de nucleaire dreiging door Iran.

De functionaris zei dat de regering-Obama niet meer gelooft dat Netanyahu een preventieve aanval op de nucleaire installaties van Iran zal lanceren om het regime in Teheran te laten stoppen met het bouwen van een atomaire arsenaal.

"Het is te laat voor hem om iets te doen. Twee, drie jaar geleden, was dit een mogelijkheid. Maar uiteindelijk kon hij er niet toe komen om de trekker over te halen. Het was een combinatie van onze druk en zijn eigen onwil om iets te dramatisch doen. Nu is het te laat", vertelde de officiële Goldberg.

"Het gevoel is nu dat Bibi's bluft [over Irak]," zei deze tweede functionaris. "Hij is niet Begin bij Osirak", voegde de functionaris toe, verwijzend naar de succesvolle aanval door de Israëlische luchtmacht in 1981 op orders van de ex-premier op de kernreactor van Irak.

De laatste crisis in de Israël-Amerikaans relaties draait om de instructies gegeven door Netanyahu voor de bouw van ongeveer 660 woningen in Ramat Shlomo, in het noorden van Jeruzalem, en ongeveer 400 meer in Har Homa, in het zuidelijk deel van de hoofdstad. Alle offertes voor de bouw waren gepland ver terug in 2010.

Op maandagavond, State Department woordvoerster Jen Psaki reageerde op de actie door te zeggen dat Washington "diep bezorgd" was door de rapporten en de Amerikaanse ambassade ambtenaren op hoog niveau gesprekken hebben met Israëlische leiders om meer informatie te zoeken.

Netanyahu vuurde dinsdag terug, verklarend dat Israël zou blijven Joodse huizen te bouwen in Jeruzalem.

"Ik hoorde een argument dat de bouw van Joodse wijken in Jeruzalem het Midden-Oosten verwijderd van de vrede," Netanyahu voegde toe: "Het is deze kritiek, die de vrede verwijderd."

"Deze uitspraken staan los van de werkelijkheid, zijn ze herbergen valse verklaringen van de Palestijnen."

Dit is echter niet de eerste keer dat de spanningen tussen de Israëlische en Amerikaanse functionarissen publiekelijk zijn opgedoken. Net vorige week werd minister van Defensie Moshe Ya'alon afgesnauwd door de regering-Obama tijdens een bezoek aan Washington, en ontmoetingen met vice-president Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werden geweigerd.

Dit werd waarschijnlijk gedaan vanwege opmerkingen van Yaron's enkele maanden geleden, toen hij werd geciteerd en beschreef Kerry als "obsessief en messiaans."

In een meer recent incident gaf Kerry Israël de schuld voor de stijging van de wereldwijde jihadisme, doordat Israël de Palestijnse Arabieren “vernederd” zou hebben en dat het heeft geleid tot een 'verlies van waardigheid', die leidt tot een werving voor ISIS.

In reactie, minister van Economie Naftali Bennett vuurde terug op Kerry, zeggende: "Zelfs wanneer een Britse Moslim een Britse christelijke onthoofd, zullen er altijd mensen zijn die de Joden de schuld geven."

"We rechtvaardigen geen terreur; we bevechten terreur," voegde hij eraan toe. "Het Israëlisch-Palestijnse conflict verklaring moedigt ISIS aan en is een stimulans voor het terrorisme overal ter wereld."

Eerder deze maand, Netanyahu zei dat de kritiek op de Israëlische plannen voor de bouw in Jeruzalem "verbijsterend was. Het is tegen de Amerikaanse waarden. En dat voorspelt niet veel goeds voor de vrede", zei Netanyahu. "Het idee dat we deze etnische zuivering als voorwaarde zouden hebben voor vrede, is ik denk anti-vrede."

Witte Huis perschef Josh Earnest later reageerde door te zeggen dat Netanyahu's kritiek op Amerika voor zijn bezorgdheid over de Israëlische bouw in Jeruzalem "vreemd" was.

"Als het gaat om de Amerikaanse waarden, zijn het Amerikaanse waarden die hebben geleid tot de niet aflatende steun voor Israël van dit land", zei Earnest. "Het zijn de Amerikaanse waarden die ons er toe hebben een Iron Dome systeem te financieren" die Israëlische steden beschermd tegen aanvallen van Hamas terroristen tijdens Operatie Beschermende Edge."

(Een niet aflatende steun voor Israel? Daarom gaat nou juist deze verbijsterende kritiek in tegen die waarden van Amerika!)
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten