maandag 17 november 2014

Bizar, hoe geruisloos een Nederlandse controlestaat werd ingevoerd

Minister Asscher voerde dit najaar geruisloos de controlestaat in.

Dit najaar voerde minister Asscher in alle stilte de Systeem Risico Indicatie (SyRI) in. Het plan werd geruisloos door de Tweede en Eerste Kamer geloodst, ondanks bezwaren ven de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens. De overheid koppelt voortaan alle gegevens van burgers om een daderprofiel te maken. Dit gebeurt bij iedereen die ooit mogelijk fraude pleegt. Iedereen dus. Schrijver Jonathan van het Reve noemt het in de Volkskrant ‘bizar hoe weinig ophef hierover is geweest’. Hij schrijft dat dit in veel landen niet mogelijk zou zijn. In Duitsland, waar men ervaring heeft met controlestaten, had SyRI het beslist niet gehaald.

In de Volkskrant, 8 november.
‘In Duitsland is men veel gevoeliger op het gebied van privacy: terwijl onze minister Plasterk vrolijk het NSA-schandaal goedpraatte, sprong Duitsland collectief uit zijn vel’, aldus Van het Reve. ‘Het schrikbeeld van de Stasi, die alles en iedereen controleerde, zit er nog steeds goed in’.
Van het Reve haalt een onderzoek aan over een geplande volkstelling in Duitsland in 1983, waarbij de Duitsers gegevens moesten invullen op een formulier. ‘Dat wilde men niet, uit vrees om in Orwells ‘1984’ te belanden.’ Een opmerking van een West-Duitse politiechef wekte extra argwaan. Er kwam massaal protest.
Deze politiebaas, Horst Herold had een methode ingevoerd om de RAF-terroristen op te sporen. ‘De capaciteit tot het onbeperkt verwerken van informatie maakt het mogelijk het individu gedurende zijn gehele levensweg te volgen, om van hem momentopnamen, overzichtsbeelden en persoonlijkheidsprofielen op te stellen, hem in alle levenssferen en levensuitingen te registreren, te observeren, te surveilleren en de zo verkregen gegevens zonder de genade der vergetelheid doorlopend actueel te houden’.
De Duitse overheid trad hard op tegen formulier-invul-weigeraars. Wilde hen beboeten, beloonde klikkers van weigeraars, maar het hielp allemaal niets. Integendeel. Het protest groeide alleen maar. Uiteindelijk moest het Constitutionele Hof er bij aan te pas komen. Die verklaarde: ‘zo veel data verzamelen en koppelen was ongrondwettig, het onderzoek moest worden afgeblazen’.
‘Het contrast met de geruisloze invoering van SyRI in Nederland is extreem’, schrijft Van het Reve. ‘En zelfs al hadden wij een Constitutioneel Hof: niemand kijkt meer op van een alwetende overheid. Het is in Nederland allang 1984 geweest.’

(Bron: de Volkskrant)
http://www.politalk.nl/2014/11/08/bizar-hoe-geruisloos-een-nederlandse-controlestaat-werd-ingevoerd/?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl

zie ook:
- Mededeeling aan bezet Nederland! - 19-12-12
meer >

Geen opmerkingen:

Een reactie posten